Hlavní stránka       Smysl pomoci       Tengenenge       Spolupracují       Kontakty       Ke stažení       Archiv   
Klidný a pohodový rok 2015 s úspěšnou cestou za vzděláním




Mikuláš v DPD pomohl malým dětem v Zimbabwe

Děkujeme Irence Rasslové za zorganizování Mikuláše v DPD, který vynesl Klubu přátel Tengenenge
10 000,- Kč z prodeje vonných vosků. Ti kteří byli celý rok hodní,veselí a pracovití ho našli ve svých
balíčcích.




Můj pobyt Tengenenge září 2014

Po mém příjezdu do Tengenenge jsem druhý den navštívila školku, předala Stelle plat ve výši $520, desinfekční prostředky a mýdla, křídy a barevné pastelky pro větší školáky. Před svým odjezdem jsem díky velkorysosti pana ředitele Dinoschool v Praze 10 dostala 50 bílých košil pro naše malé školáky. Děti byly nadšené, že mají školní uniformu a ještě víc mě potěšilo, když jsem druhý den viděla skoro všechny děti ve vypraných zářivě bílých košilkách běžet do školy.

Podlaha ve škole je na mnoha místech zásadně poničená a místní vysprávky v podlaze také dlouho nevydrží. Nejlepším řešením bude, podlahu při další návštěvě provést kompletně znovu.

Zároveň původní hliníkové stolky jsou v katastrofálním stavu, z původního počtu jsou v současnosti k použití pouze čtyři. Před cestou do Tengenenge jsem v Harare obešla několik prodejců dřevěného nábytku. Ceny se pohybovaly kolem $35 až $45 za stůl a 2 lavice, nicméně jsem nebyla spokojena s kvalitou. Ještě jsem prověřila truhláře Tawanda Changara v Ruyamuro a tahle varianta, už i vzhledem k transportu, se zdá být nejlepší volbou. Cena za stůl a 2 lavice je $45.

Mým hlavním důvodem odjezdu do Tengenenge byl projekt slepic, který jsme nastartovali už před dvěma lety šitím panenek, které jsme následně při jedné benefiční akci vydražili. Po dlouhých přípravách a zásadní podpoře Tamary Fedorové z České zemědělské univerzity v Praze, fakulty tropického zemědělství, jsme byly schopny v březnu 2014 pořídit 25 nosnic a krmení na následující 4 měsíce. Slepice byly umístěny do provizorního kurníku, který dala k dispozici vesnice. Projekt se vyvíjí pozitivně. Již od dubna nesly slepice okolo 600 vajec měsíčně. Část vajec ženy prodávají, aby mohly obstarat krmení a část dávají dětem do školky. Dalším krokem bylo vybudovat stálý kurník. Ženy z prodeje vajec ušetřily na cihly, které již před mým příjezdem koupily.

Hned po návštěvě školy jsem celé odpoledne diskutovala s naším "dámským klubem", jak bude projekt pokračovat. Stěžejní teď je, postavit kurník. Večer jsem požádala Roberta Murengwu z vedení vesnice a Wasiri Amali, chairmana (voleného předsedu vesnice) o schůzku. Dohodli jsme se, že ráno svoláme celou vesnici a požádáme o pomoc při stavbě kurníku. Vše proběhlo nad míru dobře a po pár mých slovech o projektu, jsme měli 20 dobrovolníků na stavbu kurníku. Bylo třeba využít nadšení a aktivity místních chlapů, tak jsem ihned nasedla do auta a dojela do nejbližšího města Guruwe pro 5 pytlů cementu. Pevnou oporou celého dobrovolnického týmu byl Stabben Masakara, který s cihlou a maltou umí zacházet. Dokonce se ve vesnici našla i vodováha! Po 2 dnech byly postaveny pouze obvodové zdi kurníku o rozměrech 3x3m. Neodpovídalo to zcela mým představám o progresu stavby a vyhlásila jsem tedy cílovou prémii - po úspěšné dostavbě kurníku za následující 2 dny, bude oslava. Našla jsem ve vesnici Decembera Mbonge, specialistu na stavbu jejich typické střechy z trávy a stavba nabrala vyšší obrátky. Za další 2 dny byla vybetonována podlaha, vyrobeny dveře a okno, nahozena omítka, postavena střecha a plot kolem výběhu. Deadline byl dodržen a byla oslava! Koupila jsem několik slepic na vedlejší farmě a dámský klub uvařil ohromný kotel sadzy (kukuřičné kaše) a slepice s rajčatovou omáčkou. K tomu jejich tradiční pivo čibuku a všichni byli spokojeni. Nejvíc asi já, že to vše tak hladce klaplo.

Při stavbě kurníku spadla Lilianě cihla na palec, který se do druhého dne ošklivě zanítil. Odvezla jsem ji v pátek do nemocnice do Ruyamuro a zaplatila ošetření. Při mých úvahách, jak efektivně krmit slepice a zásobovat děti ve školce vajíčky mi pomohla Maudi Muhoni, která zjistila alternativní možnosti krmení v okolí a Edward Hore, který v minulém roce vypěstoval stovky kilogramů kukuřice na svém vlastním poli. Edward dokonce projevil zájem vést podobný projekt. Vzhledem k jeho nasazení a zkušenostem v pěstování kukuříce jsme se domluvili, že pokud na své náklady postaví odpovídající kurník a bude mít zásoby kukuřice na příští sezónu, dostane za stejných podmínek jako "dámský klub" 25 slepic a krmení na 2 měsíce. To v praxi znamená, že po 3 měsících stabilizace chovu bude Edward 2x měsíčně dávat dětem vajíčka do školky a ženy také 2x měsíčně.


Zároveň jsem Maudi a Stelle navrhla zkusit chov králíků. Podrobný popis, jak chovat králíky Maudi dostala ve formě tištěného manuálu. Jejich úkolem je postavit králíkárnu pro 2 samice a jednoho samce, následně pak budou zakoupeni králíci v hodnotě $30. Pokud se chov králíků ukáže jako vhodný, rozšířily bychom chov na větší počet s myšlenkou, že by se o králíky mohly starat děti ve školce společně s učitelkou Stellou. Při shromáždění vesnice jsem ještě představila náš další projekt - příspěvek na kola pro děti, které chodí do 9km vzdálené školy Horseshoe. Pokud rodiče ušetří $20, Klub přátel Tengenenge jim přispěje dalšími $40 a zakoupí kolo. Primárně se projekt měl týkat jen dětí v Grade 1, ale zájem rodičů i větších dětí byl veliký. Vznikl tak seznam 35 dětí od Grade 1 do Grade 3. Všechny děti jsem nafotila pro použití při benefiční akci nebo pro sbírky na kola.

Štěpánka Chaloupková






Češi se učí rychle, chválí africká sochařka. V zoo Dvůr tvoří z hadce

Sochařka Maudy Muhoni ze světoznámé komunity Tengenenge pracuje přes léto v královédvorské zoo. Návštěvníkům dává lekce africké sochařiny.


Skvělou příležitost seznámit se s africkým kamenosochařstvím mají návštěvníci Zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem, která už od dubna hostí velkou výstavu originálních skulptur z Tengenenge.

Celé léto tu tráví sochařka Maudy Muhoni, která z proslulé umělecké komunity v Zimbabwe pochází. Denně pracuje s kamenem a do řemesla zasvěcuje v tvůrčích dílnách také zájemce.

Věčně usměvavé umělkyně si v zoo nelze nevšimnout. „Ateliér“ má hned u vstupu, pár metrů od restaurace U Lemura.

Každý den několik hodin otlouká sochařským kladívkem neforemné balvany hadce. Z nich vznikají uhlazené obličeje, zvířata, květiny i abstraktní motivy.

„Lidé se hodně zajímají o to, co dělám. Ptají se mě na různé věci, ráda se s nimi bavím,“ říká vitální padesátnice, která se sochařině věnuje od roku 1996.

Hadec je z Kutné Hory

Hadec těžený v Zimbabwe si do Čech vzít nemohla, zoo jí proto zařídila pět tun horniny z lomu u Kutné Hory. Ve Dvoře Králové už vytvořila okolo dvaceti soch, třeba sovu, nosorožce nebo žirafu.

Zájemci si mohou pod dohledem Maudy něco sami vytvořit. „Češi jsou dobří studenti, pro řadu z nich to je první zkušenost s kamenosochařstvím. Ze začátku to pro ně je obtížné, ale učí se rychle,“ říká.

Účastníci workshopů tráví s Maudy Muhoni několik hodin, někteří i dní. Tak jako Jana Sandnerová. „Africké umění mě už několik let hrozně láká. Když potřebuju, Maudy mi pomůže, ale jinak mě nechává pracovat. Není to jen učitelka, stačily jsme se také trochu poznat. Mezi prací si vyprávíme o životě v Africe i v Evropě,“ říká Češka žijící v Německu.

Maudy Muhoni pochází přímo z Tengenenge a většinu roku tráví v Zimbabwe. Evropu navštívila několikrát, v České republice je však poprvé. Pracovní stáž ve dvorské zoo si nemůže vynachválit.

„Jsem tu velmi spokojená. Pokud by mě zoo příště pozvala, ráda přijedu. Mám ráda Čechy, našla jsem si tu hodně přátel,“ přiznává své pocity na závěr.

Článek převzat z týdeníku 5plus2



Poděkování školám

Děkujeme dětem ze Základní škole v Třešti, Základní škole ve Velvarech a ZUŠ v Jindřichově Hradci,
že své mimoškolní aktivity a akademii zaměřily na podporu našich dětí v Tengenenge.

Krásné prázdniny.


Proč pomáhat dětem v Zimbabwe





Poděkování školám

Děkujeme dětem ze Základní škole v Třešti, Základní škole ve Velvarech a ZUŠ v Jindřichově Hradci,
že své mimoškolní aktivity a akademii zaměřily na podporu našich dětí v Tengenenge.

Krásné prázdniny.






Maudy v ZOO

Klub přátel Tenenenge podpořil cestu Maudy Muhoni na pobyt v ZOO Dvůr Králové, kde povede workshopy sochání...



Doufáme, že ji všichni navštívíme a program v Zoo, na kterém se Maudy podílí , se bude líbit.




Inspirace Afrikou







Benefiční odpoledne

Klub přátel Tengenenge, z.s. děkuje všem účastníkům, sponzorům a hostům, kteří se zúčastnili benefičního odpoledne dne 1. května v Praze.
   Ve prospěch dětí v Tengenenge se podařilo získat touto cestou 19 616 Kč.
Děkujeme.



Benefiční odpoledne





Monitorovací cesty 2014



Pracovní pobyty v Tengenenge – únor,březen 2014 Letošní dva pobytu dobrovolníků v Tengenenge na sebe téměř plynule navazovaly a byly organizačně zajištěny i logistickou podporou Markéty Motsi, která s Klubem úzce spolupracuje. Celou dobu pobytu obou českých skupin ve vesnici sdílela s dobrovolníky předsedkyně Klubu přátel Tengenenge , Marie Imbrová, která se zaměřila na kvalitu výuky ve školce, obhlídku dalších školních zařízení v okolí a na jednání v Horse Shoe a podpoře školáků z Tengenenge. Pochopitelně, jako při každém pobytu, aktivně s místními ženami šila. Dále asistovala při plnění dílčích úkolů, které si vytýčili i ostatní dobrovolníci.

Hana a Ondřej Homolkovi, členové Klubu a zástupci společnosti Africké sochy, dokumentovali rozvoj vesnice, pořizovali záznamy z tvorby nových sochařů, usilovně jednali o možnostech širší prezentace Tengenenge jak v Zimbabwe, tak v Čechách. Do komunity dovezli věcné dary a podpořili ji zejména finančně přímým nákupem cca 400 soch, které jsou určeny po dovozu a proclení na prodejní výstavy v ČR. Pro místní sochařku Maudy Muhoni, která si s podporou Klubu vyřizuje víza na letní pobyt a workshop ve Dvoře Králové, dovezli kus kamene, z kterého bude tesat v ČR.

Hanka a Marie zjišt´ovaly také aktuální stav dětí ve školce a jejich potřeby. Samotná školka funguje dobře, nicméně současný management nepovažuje její průběžnou údržbu za standardní součást své práce a tak byla dojednána spolupráce na opravách školky hned při návštěvě následující skupiny. V samotné učebně pak je rozbita polovina kempingových stolků a židliček čínské výroby, které děti užívaly jako lavice. Dokonce se nedá na nich ani dobře kreslit či psát. Jako nejvhodnější náhrada se jeví klasické dřevěné lavice, které jsou však zatím finančně dost nákladné. S výstavbou školní kuchyně sice management započal, ovšem zcela podle svých představ a nedokončil ji. Po návštěvě základní školy v Horse Shoe se nakonec ukázalo, že nejvýraznější pomocí dětem, které již do této školy z vesnice docházejí , bude nákup jednotlivých sad učebnic, aby se skutečně mohly doma učit. Pokud jde o samotnou školu, je výuka v ní, z našeho pohledu, tristní, na více jak 800 žáků všech ročníků a všech předmětů disponovala pouze stovkou učebnic. Z dovezených finančních prostředků se následně podařilo zakoupit v Harare 98 učebnic šonštiny, matematiky, angličtiny a přírodovědy pro I.až III. ročník. Největší radost z nich měl malý Tafadza, který již chodí II.třídy a většinu „normálních záležitostí“ si vyřizuje sám. Jeho školní docházka je obdivuhodná a stipendijní podpory si velice váží. Další dvě finanční podpory byly určeny na lepší stravu dvou děvčátek, které jsou vychovávány svými prarodiči. Dále byl uhrazen Stellin plat na půl roku a další záloha ponechána k vyplacení u Markéty Motsi.

Ze svých prostředků pak přispěli Ondřej, Hana i Marie na uspořádání pohřbu dcery významného místního sochaře Ali Chitaro.

Během jejich pobytu navštívila vesnici, po několika letech, i ředitelka Národní galerie v Harare, aby vybrala sochy ženských autorek pro celonárodní soutěž. V druhé skupině dobrovolníků byla Hanka Krpešová, Štěpánka Chaloupková a spolumajitelka salonu Foxy paní Irena Rasslová. Vzhledem předchozímu pobytu ve vesnici se Hanka a Irena jednak připojili k Marii při konkrétní výuce ve škole a při šití s místním Klubem žen hledali další možnosti, jak je podpořit. Stelle a Maudy , stejně jako managementu, dovezla Hana Krpešová léky pořízené nákupem z darů našich příznivců zejména antibiotika, antiparazitika, léky proti bolesti, obvazy a mastičky na zánět očí. Irena Rasslová dovezla tablet od sponzora, který byl svěřen do péče Kamurai Kavhu. Společně s místní sochaři, částečně financovanými z prostředků Klubu, se podílela na opravě poničeného odvodňovacího kanálu kolem školy a zjišťovala možnosti využití místního materiálu. Štěpánka Chaloupková se věnovala založení slíbenému chovu kuřat, při čemž se místních podmínkách dospělo k názoru, že se započne chovem nosnic, u něhož se po třech měsících vyhodnotí, zda se ženy dokáží o nosnice postarat a také jim zajistit krmivo. Na rozběhnutí tohoto projektu bylo zakoupeno 25 nosnic, krmivo na tři měsíce a zbudovány podsady v jednom z místních domků. Do péče byl tento projekt svěřen místnímu Klubu žen, jejichž šité výrobky se prodávají na charitativních akcích v ČR.

Dále přispěly všechny dobrovolnice k obměně šatníku a obuvi místních žen a jejich rodin, obešly s nimi políčka ( je potěšitelné, že se kolem Tengenenge pěstuje více kukuřice a zeleniny) a navštívilo je v jejich domácnostech. Na závěr pobytu podpořily místní skupinu tradičních tanečníků, v níž jsou i děti.

Vzhledem k různému zaměření dobrovolníků i vazbě na Klub přátel Tengenenge budou poznatky z této cesty využity k formulování projektů, které budou představeny na plánované Benefici Klubu přátel Tengenenge v Praze.


Objevte Afriku všemi smysly







Monitorovací cesty 2013




Monitorovací cesty do Tengenenge v roce 2013 Tento rok byl pro přípravu monitorovacích cest velice náročný, neboť Klub přátel Tengenenge řešil vhodnost uvedené cesty v předvolebním období v Zimbabwe
a posléze kontrolu a udržitelnost svých aktivit v komunitě. Nakonec se rozhodl v tomto roce nadále rozvíjet zejména podporu místní školky, zaměřit se na zdravotní stav dětí a jejich očkování a připravit další " kurs šití" pro místní Klub žen, které nadále soustřeďují tímto způsobem prostředky na chov kuřat.

První monitorovací Cesta do Tengenenge proběhla od 9.4. do 22.4. 2013
Byla vedena Marií Imbrovou a Hanou Krpešovou, ke které se v průběhu pobytu v Tengenenge připojila i skupina českých lékařů, jmenovitě pan Martin Zelený, Šárka Zelená a Dana Švábová.
   Díky letenkám od jednoho přepravce dovezli všichni tito dobrovolníci do Tengenenge na 120 kg dětského oblečení, bot a dalších dárků. V samostatném zavazadle bylo přepraveno sušené mléko a vakcíny proti tetanu, což později komplikovalo cesty po Zimbabwe, neboť musely být uskladněny v chladícím prostoru a aplikovány jen po souhlasu ministerstva zdravotnictví, které se nepodařilo během pobytu získat.
V první fázi pobytu v Tengenenge řešily Marie a Hana napětí způsobené užíváním provozu školky (sloužila jako místnost ke schůzkám ZANU - PF) a vyjasnily si s managementem i ochranu předmětů dodaných do školky. Bohužel většina vybavení dodaná v předchozích letech dalšími dárci, zejména skládací čínské lavičky od Dominica Benhury, je již rozbita a neslouží svému účelu. Ostatní vybavení, sponzorované naším Klubem, matrace, lampy a stůl, nadále ve školce slouží. Zcela zanedbané a neudržované bylo však hřiště zbudované v roce 2012 Štěpánkou Chaloupkovou. Pomocný učitel, který byl pověřen jeho údržbou, se rozhodl trávit více času v Harare než ve školce, takže jeho pracovní poměr byl ve školce ukončen.
   Část dětí, která již nastoupila do první či pokračovala ve druhé třídě Horse Shoe, se do školky nadále vrací a vyniká mezi nimi prvňáček TAFADZA, jehož matematické nadání je zřejmé. Jeho vzdělání, školné, boty a uniforma jsou od ledna 2013 placeny z prostředků Klubu, neboť přišel o otce a jeho matka by nebyla schopna školné platit. Samotný provoz školky je bezproblémový a Stella jej zvládá, malým dětem byl vytvořen zvláštní režim zahrnující i odpočinek a spánek. Jejich zdravotní stav je v průměru dobrý, zlepšila se i pestrost jídla, byt´ nadále je jejich jídelníček založen na kaši a zelenině. Do školky pravidelně chodí i ženy, které se věnují šití a nadále Stelle dobrovolně vypomáhají.
   Příjemným překvapením bylo zjištění, že většina dětí je proočkovaná díky podpoře UNICEFu a aktivitě místní sochařky Maudy, která působí i jako regionální terénní zdravotnice. Ta také nakonec zajistila předání dovezených vakcín do místního regionálního střediska, které nyní vede jeden ze synů zimbabwského sochaře Gutsy. Slavnostní předání vakcín se uskutečnilo během večera, kdy celá komunita přála Amali Malolovi k jeho100. narozeninám. Dárci obdrželi slib, že vakcíny budou použity pro dospělé v komunitě Tengenenge.
   Přijetí a pobyt českých dobrovolníků byl bezproblémový, nicméně vedení managementu nevnímá potřebu Tengenenge více prezentovat na venek, nemá nyní k dispozici ani provozuschopné vozidlo na jízdy do nejbližšího správního města. Veškeré cesty dobrovolníků mimo Tengenenge se tak snažilo využít i k dalším jízdám, není také schopno více využít zkušeností členů komunity, kteří opět začali působit v Německu a Nizozemí. V Harare nevystavují vůbec. Jako prostředník pro další spolupráci s managementem, zejména dohled nad užíváním našich darů a peněz na školku, byla ustavena Markéta Motsi, trvale žijící v Harare.

Monitorovací cesty Markéty Motsi.
   Další cestu do Tengenenge uskutečnila 14. července z Harare Markéta Motsi. Provedla inspekci školky, doručila ženám další materiál na šití vánočních ozdob a potvrdila, že dovezené vakcíny z Čech byly řádně využity. Bylo jimi očkováno 25 těhotných žen. Další drobné dary a pokyny do Tengenenge vezla Markéta Motsi až po své dovolené v ČR. Tengenenge navštívila 6. října, zkontrolovala stav dětí docházejících do školky (39), předala další finanční podporu matce Tafady, jménem Klubu také uhradila Stellin plat do ledna 2014. Zbytek sumy, který jí byl na tuto cestu přidělen, použila na nákup desinfekčních prostředků pro školku.